Kosthold og KOLS

Grønnsaksvafler

En vaffel av grønnsaker! Røra kan du ha stående i kjøleskapet og steke når du får lyst på, for eksempel til frokost, kvelds eller til turmat. Andre grønnsaker som kålrot, persillerot og sellerirot kan også brukes. Prøv deg frem med ulike grønnsaker i røra. Denne porsjonen gir ca 8 vafler.

6 stk poteter

4 stk gulrøtter

2 ss finhakka frisk kruspersille

2 ss finhakka frisk gressløk

4 stk egg

2 ss potetmel

30 g smør eller rapsolje

Salt og hvit pepper

Fremgangsmåte

Skrell potetene og gulrøttene og riv de på et råkostjern. Tilsett kruspersille og gressløk og bland alt godt sammen. Tilsett egget og potetmelet. Smak til med salt og pepper. Smelt smøret og ha det, eller rapsoljen, i røra. Steik grønnsaksvaflene i vaffeljern og avkjøl på rist.

 

Fullkornsbrød

Dette brødet skal ikke heves, så brødet blir tungt men saftig. Passer fint til salt pålegg som feks røykelaks med eggerøre, sild og kjøttpålegg.

5 dl vann

1 pk fersk gjær

500 g sammalt hvete, fin

150 g blanding av frø, kjerner og nøtter (50 g linfrø, 50 g solsikkekjerner, 50 g hakka mandler)

1 ts salt

2 ss eplecidereddik

Fremgangsmåte

Bland gjær i lunka vann (ca. 37 grader). Bland i alt det tørre. Tilsett eddik. Smør en brødform og strø linfrø i bunn. Tøm deigen i forma (deigen trenger ingen heving før steking). Strø på gresskarkjerner eller havregryn til pynt. Stek brødene i 60 minutt ved 180 grader. Etter steking tar du brødene ut av formen og avkjøler de på rist.

Tips til pålegg

Røykelaks med eggerøre.

 

Det enkleste er ofte det beste! Kokt egg med gaffelbiter.

 

Omelett med oliven og paprika

Omeletten er bakt i ovnen for at den skal bli ekstra luftig og høy. Serveres som egen rett med salat og hjemmelaga tomatsalsa til, som tapas eller ved siden av annen middag.

4 poteter

1 stk løk

5 buketter broccoli

1 stk rød paprika

2 båter hvitløk

10 stk svarte oliven

6 egg

6 ss lettrømme

3 ss olivenolje

100 g rifla ost

Salt og pepper

Fremgangsmåte

Varm ovnen til 190 grader. Skrell poteter og løk, del paprikaen i to og rens den for frø. Skjær poteter, løk og paprika i små terninger. Del oliven i to. Fres poteter og løk sammen med litt olje i stekepanna i 5-6 minutt. Tilsett paprikaterninger, broccoli og hvitløk og fres videre i et par minutt. Visp sammen egg og rømme, tøm dette over grønnsaksblandingen. Smak til med salt og pepper. Ha rifla ost på toppen. Sett stekepannen på midterste rille i ovnen og stek omtrent 30 minutter (bruk en stekepanne som tåler å stå i stekovnen). Når omeletten er ferdig, ta den ut av panna ved å vende den over på ei skjærefjøl/fat. Del omeletten i «kakestykker» og server den enten lun eller kald.

 

Tomatsalsa

Tomatsalsa kan brukes ved siden av omelett.

3 stk tomat

1 liten rødløk

1 båt hvitløk

1 ss hakka frisk timian/basilikum/koriander (prøv deg frem hva du liker best)

3 ss olivenolje

Skall og saft av ½ sitron

Fersk chili etter smak

Smak til med flytende honning, sitronsaft, balsamico, eddik, salt og pepper

Fremgangsmåte

Del tomatene i små biter. Rens og finhakk rødløk og hvitløk og fres i en forvarmet stekepanne med olivenolje til de får en gylden farge. Tilsett tomatene og fres videre. Tilsett hakka friske urter. Bland alt god sammen. Smak til. La salsaen stå kjølig før servering.