Nøtteblanding med tørket fiken

IMG_1743

Det finnes mange oppskrifter på nøtte-og kornblandinger. Jeg har  komponert min egen variant med smaker som eple, kanel, smør og salt. Blandingen er stekt i stekovnen, og smaken på nøtter og kjerner forandrer seg markant når de varmebehandles ved steking, så det er absolutt verdt en liten ekstra innsats. Du kan bruke ulike typer nøtter, kjerner og tørkede frukter i disse crüsli blandingene. Aprikoser, tranebær, rosiner….. Hiv oppi det du ønsker/har på hus. Det er et uttrykk som heter: «Smaken er som baken, den er delt!  Den kan diskuteres men aldri enes».  Mye sant i gamle ord og uttrykk:-)

IMG_1777

Müsli, crüsli, granola…….Hva er egentlig forskjellen? Jeg sjekket dette opp med en produsent som selger slike produkter,  og de forklarte forskjellene slik: Forskjellen på müsli og crüsli er at crüsli er bakt i ovn, gjerne med et bindemiddel som sukker, honning eller juice. Müsli er en miks av ulike kornsorter og for eksempel nøtter og bær. Granola er et annet ord for crüsli. Så da er jo denne blandingen min en crüsli eller granola om du vil:-)

Nøtteblanding med gresskarkjerner og tørket fiken

375 g nøtter som valnøtter, pecannøtter, mandler, cashewnøtter (jeg bruker 2-3 sorter nøtter)

75 g gresskarkjerner

15 g meierismør

3 ss eplesyltetøy

1,5 ts kanel

1 klype maldon salt

100 g tørket fiken

Smelt smøret og rør ut eplesyltetøyet. Grovhakk nøttene og bland inn gresskarkjerner, salt og kanel. Bre blandingen utover et stekebrett kledd med bakepapir.

Stekes midt i ovnen ved 100 grader i 50-60 minutter. Bruk varmluft. Jeg velter to-tre ganger i blandingen under steking. Avkjøl og tilsett hakket fiken. Fiken er litt fuktigere sammenlignet med for eksempel rosiner eller tranebær, så nøtteblandingen holder seg sprøere dersom du tilsetter fiken når du skal bruke blandingen.

IMG_1739

Denne blandingen er rik på energi, dersom den spises uten tilbehør. Dersom du har noen som trenger litt ekstra energi, kan retten brukes som sunn snacks. Hjemme hos oss bruker vi den sammen med vanilje yoghurt, eller gresk yoghurt naturell. Da vil energiinnholdet bli en god del lavere, og blir til et supert mellommåltid.

Skrap ut vaniljefrø fra en lubben vaniljestang og lag din egen vanilje yoghurt, med å bruke for eksempel gresk yoghurt naturell.

IMG_1769

IMG_1766

Til disse crüsli blandingene liker jeg å bruke salt av litt grovere type enn vanlig husholdningssalt, som for eksempel Maldon salt, det gir en ekstra god smak i stekte nøtteblandinger.

IMG_1792

Næringsinnhold i 100 g nøtteblanding med gresskarkjerner og tørket fiken

  • Energi kJ/ kcal 2762/660
  • Fett 62 g
  • Karbohydrater 8 g
  • Fiber 9 g
  • Protein 13 g

Næringsinnhold i en porsjon nøtteblanding med gresskarkjerner og tørket fiken (25 g) og  gresk yoghurt naturell (1 1/2 dl)

  • Energi kJ/ kcal 938/224
  • Fett 13 g
  • Karbohydrater 13 g
  • Fiber 2 g
  • Protein 14 g
Lik og del: Lik gjerne siden min og del med dine venner
INSTAGRAM

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *