Oksehalesuppe med all slags grønnsaker servert med klimper

IMG_1946

Klimper i suppen fikk vi alltid hos bestemor på Bokn når vi var på besøk! Da hadde vi som regel ferskt kjøtt og suppe, men prøv å lage suppen som egen rett med oksehaler. Det tar litt tid å lage kraften, men det er verdt det. Dersom du ikke får tak i oksehaler, ville jeg laget en kjøttsuppe av høyrygg. Da koker du bare kjøttet på forhånd og bruker kraften til å koke grønnsakene i.

Oksehalesuppe med all slags grønnsaker servert med klimper

1 liter kraft fra oksehale

75 g gulrot

75 g hodekål

75 g kålrot

25 g purreløk

25 g persillerot

Kjøtt fra oksehalen

Salt og pepper

Klimper

Dekk oksehalene med vann, kok godt opp, skum av, tilsett «de fire store» (løk, purreløk, gulrot, rotselleri) og la trekke under lokk omtrent 4-5 timer. Avkjøl  og rens kjøttet fra bena. Dersom du avkjøler kraften vil du lett kunne fjerne fettlaget og få en magrere suppe. Men fett setter god smak, så……Du kan også brune oksehalene før koking, da vil suppen bli litt mørkere på fargen, men bruningen gir god smak.

Kutt opp grønnsakene i passe biter. Jeg har alle typene grønnsaker oppi på en gang og koker til de er godt møre. Omtrent en liten time. Tilsett kjøttet fra halene og til slutt klimper. Smak til med salt og pepper. Rekker til 2-3 personer.

IMG_1963Klimper

30 g smeltet smør

1 egg

1/2 dl melk

120 g hvetemel

1/2-1 ss sukker

1 knivsodd eller mer med kardemomme

Bland alle ingrediensen til en seig røre. Det med sukker er en smakssak. Jeg bruker en 1/2 ss. Smak til med kardemomme. Bruk en ts eller lignende til å forme klimpene, alt etter hvor store du vil ha dem.  Legg èn og èn i kokende kraft. Trekkes omtrent 10 minutter. Oppbevares i kraften til du skal bruke dem i suppa. Rekker til 3 personer.

Næringsinnhold i 100 g klimper

  • Energi  1238 kJ/296 kcal
  • Fett 11,5 g
  • Karbohydrat 38,5 g
  • Kostfiber 2 g
  • Protein 8,5 g

Næringsinnhold i 100 g oksehalesuppe (uten klimper)

  • Energi  163 kJ/39 kcal
  • Fett 2 g
  • Karbohydrat 1 g
  • Kostfiber 0,5 g
  • Protein 4 g

IMG_1957

 

Lik og del: Lik gjerne siden min og del med dine venner
INSTAGRAM

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *